264 poze   91728 vizite

STANDARDUL RASEI

ORIGINI :
Aparut la inceputul secolului XX în SUA, obținut prin selecție din Carneau (tip de porumbel domestic), porumbei voiajori și Mondain.

ASPECT GENERAL :
Este un porumbel de talie mijlocie spre mare,cu pozitia corpului inclinata, nemotat ,fara cravata. Este asemanator cu porumbelul calator, insa este mai mare,mai puternic.

CARACTERISTICILE RASEI :

CAPUL: deosebit de puternic. Din profil se observa ca linia exterioara a acestuia (de la varful ciocului la ceafa ) este una curbata arcuita, cu deschidere destul de mare. Crestetul capului nu trebuie sa fie ingust sau plat.Fruntea si ceafa sunt late,rotunjite dar nu bombate. Privind din fata se observa cum fruntea descreste foarte putin ca latime spre baza ciocului.

CIOC: de lungime medie, puternic, ambele mandibule aproape la fel de groase, linia de intersectie prelungita a ciocului trece prin dreptul ochiului, culoarea ciocului în functie de gradul de intensitate al culorii, la exemplarele albe de culoarea pielii. Narile de dimensiune medie, netede (fine), integrate corespunzator in linia ciocului si a capului, pudrate cu alb, sectiunea inferioara a ciocului fara protuberante.

OCHII: Rosu aprins (de preferință culoarea rubinului) pana la rosu portocaliu, cu nuanta mai deschisa la exemplarele de culoare maro, cu nuanța mai închisa la exemplarele albe. Ochi de culoare închisa sau rosie pana la rosu portocaliu corespunzător cu penajul pestriț.

PLEOAPELE: Geana ochilor îngusta, fina aproape insesizabila, în funcție de gradul de intensitate al culorii.

GAT: de lungime medie, puternic, lat la umeri, in forma conica, care se îngusteaza usor spre cap, bine legat de trunchi.

PIEPT: lat, adanc si bine rotunjit, evidentiere inainte, proeminent de la baza aripii in jos.

SPATE: lat la umeri, plat, se ingusteaza usor spre coada.

ARIPI: puternice, fixate la nivelul corpului, susținute pe coada, fara a se intersecta si fara a ajunge complet la capatul cozii, cu acoperirea corespunzătoare a spatelui, aripi late.

COADA: scurta, ingusta, purtata usor sub linia orizontala (este scurta, alcatuita din 12 rectrice puternice , sustinute de pene supracodale si subcodale bine dezvoltate , purtata strans , astfel ca ajunge la varf de grosimea unei pene si jumatate. Este mai lunga cu aproximativ 2 cm decat varful aripii. Ca pozitie , continua linia inclinata , intr-un unghi de 12 grade al spatelui).

PICIOARE: puternice, de lungime medie, bine departate, netede, culoarea unghiilor corespunzatoare cu cea a ciocului.

PENAJ: Strans pe corp (neted, matasos , strans lipit de corp. Penajul trebuie sa fie curat, fara semne de infestatie cu paraziti. Remigele sunt late, puternice, acoperindu-se bine unele pe celelalte. Penele supracodale si cele subcodale sunt lungi aceperind bine rectricele).


VARIETATE :
Unicolor: alb, negru, rosu, galben, cafeniu, rosu, kaki;
Fara bara: dungat , solzat, gut, albastru, argintiu, argintiu aprins, rosu intens, galben intens, cafeniu, kaki;
Diluat fara bara: dungat, solzat, albastru, argintiu, rosu, galben, cafeniu, kaki.
Diluat: albastru, argintiu, rosu, galben, cafeniu, kaki.
Gut: gut inchis, solzat, dungat, fara bare în albastru, argintiu, rosu intens, galben intens, cafeniu, kaki.
Indigo homozigot în albastru: argintiu, rosu intens, galben intens, cafeniu, kaki.
Andaluz (indigo raspandit) si andaluza homozigota în albastru: argintiu, rosu intens, galben intens, cafeniu, kaki.
Culoare fara bare, dungat sau solzat pe albastru: argintiu, rosu intens, galben intens, cafeniu, kaki.
Opal : solzat inchis, solzat, dungat, albastru fara bare, argintiu, rosu intens, galben intens, cafeniu, kaki, albastru deschis, argintiu deschis, rosu deschis, galben deschis, cafeniu deschis, kaki deschis.
Redus: solzat inchis, solzat, dungati, fara bare în albastru, argintiu, rosu intens, galben intens, cafeniu, kaki, albastru deschis, argintiu deschis, rosu deschis, galben deschis, cafeniu deschis, kaki deschis.
Arlechin (multicolor): almond, diluat, dun auriu, agat rosu si galben, almond rosu recesiv DeRoy (culoare rara).
Pestrit: tip fluture , pestrit dominant pe negru, dun, rosu, galben, cafeniu intens, kaki intens, albastru, argintiu, rosu si galben intens.


CULOARE SI DESEN :
Toate culorile pure, iar în cazul exemplarelor monocolore, culoarea este prezentă pe cât posibil uniform la nivelul întregului corp. Toate accentele continue, bine delimitate și de culoare intensă. La exemplarele cu reflexe trebuie să fie prezent un desen pe cât posibil uniform la nivelul aripilor. Exemplarele dominant roșii și dominant galbene prezintă zona capului, gâtului și a pieptului, precum și aripile roșii, respectiv galbene, culoarea la nivelul abdomenului mai mult sau mai puțin deschisă, aripile și coada deschise la culoare, cu sau fără pigmenți de culoare de bază. Exemplare cu accente maro pal și maro pal cu reflexe cenușii; în zona gâtului și desenul aripilor maro, aripi și coadă cenușii frecvent cu pigmentare discret maronie, vârful cozii maro.Exemplarele închise la culoare prezintă un colorit mai atenuat, de la negru cu o culoare uniformă a penajului mai mult sau mai puțin maronie și fără vârful cozii diferențiat. Exemplarele închise la culoare prezintă o culoare de bază închisă, cu burta și picioarele în nuanțe deschise, precum și coadă albastră cu vârful negru. La exemplarele cu reflexe închise la culoare, aripile trebuie să fie, pe cât posibil cu reflexe închise la culoare cu sau fără desen la margine. În cazul culorilor pale se acordă o atenție specială unei culori deschise, clare de bază și a aripilor. Exemplarele în nuanțe cenușiu pal prezintă în colorit pal cu inserții discrete roșiatice la nivelul penajului de pe gât. Exemplarele indigo prezintă culoarea de bază albastră cu pene deschise la culoare la nivelul cozii, inclusiv vârful cozii. În măsura în care există un desen, acesta este roșu-ruginiu. Exemplarele de rasă pură evidențiază o culoare de bază foarte deschisă (roșu pal) cu cap închis la culoare. Exemplarele andaluziene prezintă o culoare neagră albăstrie la nivelul capului și al gâtului, al penajului de la nivelul pieptului și burții, precum și al cozii ceva mai deschise la culoare, aripile albastru închis, cu margine pe cât posibil neagră, sunt admise mici inserții roșiatice. Exemplarele tigrate sunt desenate pe o suprafață colorată în mod unitar cu alb și trebuie să prezinte o distribuție pe cât posibil uniformă a culorii, coada și cele 7 pene primare externe sunt marcate colorat. Exemplarele pestrițe trebuie să prezinte un model în pondere de 50:50. Limita de toleranță este de 30:70, porumbeii care prezintă doar câteva pene albe sau colorate nu sunt considerați tigrați sau pestriți. Exemplarele gri prezintă una sau un număr redus de inserții albe la nivelul penelor (culoare grizzle), acesta trebuie să prezinte accente în culoarea de bază.

DEFECTE GRAVE :
Corpul lung, ingust, mic sau prea mare; la prinderea in maini,musculatura prea moale; piept plat; tinuta înclinata; prea inalt sau prea jos pe picioare; poziția picioarelor prea apropiate; curba din partea de sus a capului prea aplatizata sau prea bombata; frunte îngusta, în forma de pana; cap deformat (patrat; muchii; atipic); ochii albi; pleoape grosiere; ciocul subtire; nari incretite; formatiuni carunculare sub mandibula inferioara; falduri pe penajul gatului; aripi încrucișate; spate neacoperit; aripi trenate; pene si incaltatura pe degete; penaj decolorat; culoare sau desen defect.

APRECIERE :
Aspectul general ; forma corpului si tinuta; înalțimea picioarelor; cap; cioc; ochi; culoare si desen.

INEL :
10-11 mm (conf.EE)
REGIUNILE CORPORALE AGH
REGIUNILE CORPORALE AGH

Comentarii album • 1
ucs26 18 aprilie 2012  
Salutam aceasta atitudine a iubitorilor acestei rase! Va multumesc pentru ca existati , astfel se va putea face o diferanta intre rase!
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.